TOP 10 Intrebari si raspunsuri despre VACCINUL anti-COVID 19! Ce DOCUMENT vei primi in momentul VACCINARII?

Autoritatile au oferit spre informarea cetatenilor 10 intrebari si raspunsuri despre vaccinarea anti-Covid 19 in Romania.

Iata cele 10 intrebari si raspunsuri publicate de autoritati:

1. De ce sa ma vaccinez impotriva COVID-19?

Vaccinarea impotriva COVID-19 este importanta pentru ca reduce riscul de imbolnavire si riscul de a dezvolta o forma severa de boala. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri raspandirea pandemiei, scadea supraincarcarea unitatilor sanitare, permitand, astfel, redeschiderea unitatilor sanitare pentru pacientii non-COVID. Astfel, vor fi create conditiile pentru redeschiderea activitatilor socio-economice si inlesnirea liberei circulatii.

2. Cum sunt protejate datele cu caracter personal privind vaccinarea impotriva COVID-19?

Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinala, a sigurantei si eficacitatii vaccinurilor impotriva COVID-19 se realizeaza cu ajutorul platformelor electronice, respectandu-se legislatia cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania se va dezvolta un modul dedicat vaccinarii impotriva COVID-19 in cadrul Registrului Electronic National de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronica referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protectia datelor cu caracter personal.

3. Ce document se va elibera in momentul vaccinarii?

Fiecare persoana care se va vaccina va primi o adeverinta doveditoare de vaccinare care va cuprinde urmatoarele informatii: numele si prenumele persoanei vaccinate, data nasterii, varsta, judetul de domiciliu, numar si serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirarii), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, judet, medic coordonator/vaccinator), semnatura electronica a Registrului Electronic National al Vaccinarilor.

Dovada vaccinarii este pusa la dispozitia persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hartie pentru a-i permite acesteia sa isi tina evidenta intre cele doua vizite la centrul de vaccinare (doza initiala si rapel) si pentru a-i pune la dispozitie informatiile esentiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Precizam ca vaccinarea este gratuita, voluntara/ neobligatorie, iar adeverinta doveditoare nu este eliberata cu scopul de a conditiona sau restrictiona ulterior drepturile persoanelor vaccinate.

4. Daca am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesara vaccinarea?

In studiile clinice, vaccinul a fost administrat si unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 si nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o crestere a nivelului de raspuns imun. Vaccinarea este disponibila, pe baza consimtamantului, indiferent daca a existat sau nu infectarea.

5. Cu cine iau legatura daca vreau sa ma vaccinez?

Conform Strategiei pentru vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania, vaccinarea se va realiza in etape, respectand grupele populationale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de munca si prin centrele de vaccinare fixe si mobile, iar pentru etapele II si III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe si mobile, echipe mobile, reteaua de medicina de familie, centre drive-through.

6. Pot refuza sa ma vaccinez?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania vaccinarea este voluntara si ne-obligatorie.

7. Vaccinarea este gratuita?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania vaccinarea este gratuita.

8. Daca ma vaccinez, mai este necesar sa respect celelalte masuri igienico-sanitare?

Administrarea unui vaccin impotriva COVID-19 reprezinta unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alaturi de celelalte instrumente: respectarea restrictiilor si a masurilor igienico-sanitare (purtarea mastii, spalatul pe maini si distantarea fizica).

9. Persoanele cu conditii medicale preexistente sunt eligibile pentru vaccinare?

Conform strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta, sunt prioritare in vederea vaccinarii, luandu-se in consideratie indicatiile si contraindicatiile vaccinurilor utilizate.

10. O persoana care a fost infectata cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?

Da, o persoana care a fost infectata cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinata in mod voluntar, atunci cand intruneste criteriile legate de prioritizare. Nu se are in vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infectie anterioara cunoscuta si nici testarea persoanelor inaintea vaccinarii.

In momentul de fata nu se stie pentru cat timp dupa infectie suntem protejati si nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejati. Studii recente arata ca la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanti (cei care pot bloca infectarea celulelor) persista cel putin cateva luni de la infectia initiala. De asemenea, studiile arata ca raspunsul imun in urma infectiei naturale poate varia foarte mult in functie de individ si de severitatea bolii.

Autoritatile de reglementare nu recomanda excluderea participantilor la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infectie anterioara astfel incat majoritatea producatorilor au vaccinat deja si persoane care au trecut prin boala, fara a fi raportate reactii adverse severe.

Sursa: mediafax.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*