Marele ACORD dintre MAREA BRITANIE si UNIUNEA EUROPEANA intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021!

Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord comercial cu doar cinci zile inainte de a parasi unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, anunta Reuters.

Acordul Comercial de 1.246 de pagini este insotit si de acorduri pentru energia nucleara, schimbul de informatii clasificate, energie nucleara civila si o serie de declaratii comune. Comisia Europeana a ajuns, joi, la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relatii, documentul urmand sa intre in vigoare dupa expirarea tranzitiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021.

Acordul dintre Bruxelles si Londra are, conform unui plan postat pe site-ul Comisiei Europene, trei elemente centrale:

– un acord comercial,
– un parteneriat in materie de securitate
– si un cadru privind standardele de guvernare.

Acordul privind comertul liber: „un nou parteneriat economic si social cu Marea Britanie”

– acordul acopera atat comertul cu produse si servicii, cat si o serie de domenii de interes pentru UE, precum investitiile, competitia, subventiile, transparenta fiscala, transporturile aeriene si rutiere, energia si sustenabilitatea, pescuitul, protectia datelor, coordonarea politicilor de securitate;
– acordul prevede zero taxe vamale si zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementarile privind originea.

„Ambele parti s-au angajat sa asigure standarde egale solide, prin mentinerea unor niveluri ridicate de protectie in domenii precum mediul, contracararea schimbarilor climatice, taxele pe emisii de dioxid de carbon, drepturi sociale si de munca, transparenta fiscala si subventii, prin aplicarea interna eficienta, printr-un mecanism obligatoriu de solutionare a disputelor si prin posibilitatea ca ambele parti sa aplice masuri de remediere”, subliniaza Comisia Europeana.

– UE si Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit;
– acordul prevede mentinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare si maritime, desi accesul britanic pe piata comuna va fi mai redus decat ce poate oferi spatiul comunitar.
– in domeniul energetic, acordul prevede un nou model de comert si interconectivitate, cu garantii privind competitia corecta si transparenta.

„In domeniul securitatii sociale, acordul isi propune sa asigure un numar de drepturi pentru cetatenii UE si pentru cei britanici. Acest lucru se refera la cetatenii UE care lucreaza, calatoresc sau se stabilesc in Marea Britanie, precum si la cetatenii britanici care lucreaza, calatoresc sau se stabilesc in UE dupa 1 ianuarie 2021”, precizeaza Comisia Europeana.

„Acordul permite continuarea participarii Marii Britanii la un numar de programe UE in perioada 2021-2027 (cu conditia contributiei financiare a Marii Britanii la bugetul UE), precum Programul Orizont Europa (Horizon Europe)”, subliniaza Executivul UE.

„Un nou parteneriat pentru securitatea cetatenilor nostri”

Acordul instituie un nou cadru de cooperare intre autoritati, inclusiv in domeniul judiciar. Tratatul prevede cooperarea intre structurile de politie si institutiile judiciare, in principal pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere si a terorismului.

„Sunt create noi capabilitati operationale, tinand cont de faptul ca Marea Britanie, ca stat non-UE si din afara Spatiului Schengen, nu va avea aceleasi facilitati ca pana acum. Cooperarea in domeniul securitatii poate fi suspendata in cazul in care Marea Britanie isi incalca angajamentele de a adera in continuare la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in privinta aplicarii reglementarilor pe plan intern”, precizeaza Comisia Europeana.

Un acord orizontal in materie de guvernare

Sunt prevazute modalitati clare despre modul in care Acordul va fi implementat si verificat. Va fi instituit un Consiliu al Parteneriatului Comun, care se va asigura ca Acordul este aplicat si interpretat corect. Vor exista mecanisme de solutionare a disputelor, pentru asigurarea respectarii drepturilor companiilor, consumatorilor si persoanelor fizice. Ambele parti pot lua masuri de retorsiune in cazul incalcarii Acordului.

Politica externa, securitatea externa si cooperarea in domeniul apararii nu sunt acoperite de acest acord, intrucat Marea Britanie nu a vrut sa negocieze aceste aspecte.

Schimbari majore de la 1 ianuarie 2021

Marea Britanie va iesi din piata unica a UE, din Uniunea vamala si din toate sistemele politice ale Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2021. Libera circulatie a persoanelor, produselor, serviciilor si capitalului intre UE si Marea Britanie inceteaza la 1 ianuarie 2021.

„UE si Marea Britanie vor avea doua piete diferite, doua spatii diferite in materie de reglementare si la nivel juridic. Acest lucru va crea bariere care nu existau acum in comertul cu produse si servicii, precum si in materie de mobilitate transfrontaliera si in schimburile bilaterale, in ambele directii”, subliniaza Comisia Europeana.

In contextul in care timpul este foarte scurt intre obtinerea Acordului si incheierea tranzitiei post-Brexit, Comisia Europreana propune ca tratatul sa fie aplicat in mod provizoriu, pana pe 28 februarie 2021. Propunerea este formulata in contextul in care proiectul de acord trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic si de parlamentele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Sursa: mediafax.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*