ROMANIA avertizata de RUSIA! Limba rusa, votata ca limba oficiala in REPUBLICA MOLDOVA!

Limba rusa a redobandit statutul de limba oficiala in Republica Moldova, asadar Rusia avertizeaza Romania sa nu se implice in „treburile statului suveran moldovenesc”.

Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, a subliniat faptul ca, in pofida faptului ca in 2018 limba rusa a fost lipsita de statutul de „limba de comunicare interetnica” si mass-media de limba rusa a fost limitata in difuzare, cererea pentru limba rusa in Republica Moldova nu a scazut.

„Intr-o masura sau alta, limba rusa este vorbita de 80% din populatia tarii, inclusiv etnici rusi, moldoveni, ucraineni, gagauzi, evrei, reprezentanti ai altor nationalitati. Problema limbii ruse este importanta in contextul solutionarii transnistrene. In acest sens, decizia Parlamentului moldovean are o importanta deosebita in pentru stabilitatea interna a republicii”, a subliniat Zaharova, potrivit Independent.md.

Ea a atras atentia si asupra declaratiilor venite din partea UE si a Romaniei cu privire la deciziile recente ale Parlamentului de la Chisinau.

„La inceput, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles i-a acuzat pe parlamentarii moldoveni de faptul ca proiectele de lege au fost introduse pe ordinea de zi in graba si in mod netransparent, iar votarea s-a facut fara respectarea procedurilor parlamentare in vigoare si cu sprijinul persoanelor implicate in acte de coruptie”, a sustinut Zaharova. Parlamentarii moldoveni au fost criticati si de reprezentantul oficial al UE la Chisinau, sugerand ca adoptarea legilor va avea o consecinta negativa asupra asistentei financiare a republicii. Aceeasi atitudine a demonstrat-o si MAE al Romaniei, scrie Independent.md.

„Facem apel catre partenerii nostri occidentali sa renunte la politica standardelor duble de impunere a unor decizii politice avantajoase lor in detrimentul intereselor cetatenilor moldoveni, si la implicarea in treburile statului suveran moldovenesc”, a subliniat Zaharova.

Independent.md mentioneaza ca Uniunea Europeana si Romania au reactionat la felul cum au fost votate in Parlamentul de la Chisinau un set de legi controversate. Potrivit unui comunicat de presa al Serviciului European de Actiune Externa, legile votate, inclusiv cea cu privire la limitarile prerogativelor prezidentiale prin trecerea SIS-ului din subordinea Presedintiei in cea a Parlamentului, au fost adoptate fara a fi respectate procedurile parlamentare necesare.

Parlamentul de la Chisinau a votat pe 16 decembrie proiectul de lege cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Limba rusa devine astfel „limba de comunicare interetnica”.

Potrivit proiectului de lege aprobat, Republica Moldova trebuie sa asigure conditiile necesare pentru utilizarea si dezvoltarea limbii ruse ca „limba de comunicare interetnica” in Republica Moldova. In aceasta calitate, limba rusa urmeaza sa fie folosita pe teritoriul Republicii Moldova alaturi de limba de stat.

Activitatile de secretariat in organele puterii de stat si administratiei publice se vor efectua in limba de stat (limba moldoveneasca). La solicitare, se va asigura traducerea in limba rusa. Actele oficiale ale organelor puterii de stat si administratiei publice se vor intocmi si se vor adopta in limba de stat, urmand sa fie traduse in limba rusa, iar in Uniunea Teritoriala Autonoma Gagauzia se vor traduce si in limba gagauza.

Sursa: digi24.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*