Ce nu ai voie sa faci in ziua de 20 decembrie! TRADITII si OBICEIURI in ziua de IGNAT!

Pe data de 20 decembrie, romanii sarbatoresc ziua de Ignat, zi in care se obisnuieste sa se taie porcul pentru masa de Craciun, sarbatoare care este respectata cu sfintenie in lumea satelor, fiind transmisa din generatie in generatie.

Din batrani se spune ca in noaptea de Ignat, porcii viseaza daca vor fi sau nu sacrificati. Daca viseaza un cutit, e un semn ca vor fi sacrificati. Carnea porcului este destinata in principal prepararii produselor ce urmeaza a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Craciun si Boboteaza.

In ziua de Ignat, singura activitate permisa este taierea porcului. Astfel, este interzisa prestarea altor munci precum: spalatul, cusutul sau maturatul casei.

Potrivit traditiei stravechi, sacrificarea porcului nu poate fi inceputa inainte de ivirea zorilor si nici nu poate depasi apusul soarelui. Sacrificarea trebuie sa aiba loc pe lumina, deoarece se spune ca numai lumina poate tine la distanta, prin puterea ei arzatoare, spiritele malefice.

In traditia vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al intunericului, care slabea puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului, la Solstitiul de iarna. Tocmai de aceea locul ales pentru taierea porcului trebuie supus unui ritual de purificare, fiind tamaiat si stropit cu apa sfintita, pentru a indeparta duhurile necurate.

De asemenea, traditia populara spune ca femeile, de obicei, se ocupa de transarea carnii, dar numai dupa ce barbatul casei face semnul crucii cu cutitul asupra porcului sacrificat, rostind rugaciunea „Tatal nostru” si „Sa-l mancati sanatosi”.

Dupa sacrificarea urmeaza asa numita „pomana a porcului”, la care participa cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform traditiei, friptura se serveste cu mamaliga, dar si cu muraturi. De obicei, masa se asaza in curte. Se mananca in picioare, la o masa in curtea casei si se obisnuieste sa se bea tuica fiarta.

Sursa: kanald.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*