Agentia Spatiala Europeana a aprobat MISIUNEA ARIEL!

Agentia Spatiala Europeana (ESA) a aprobat Misiunea Ariel, misiune prin care va fi studiata atmosfera unor exoplanete, informeaza AFP.

Preconizata a fi lansata in 2029, misiunea s-a aflat pana in prezent in faza de studiu. Decizia ESA presupune trecerea in stadiul de aplicare si va deschide calea pentru un apel la oferte pentru constructia telescopului.

Plasata la punctul Lagrange 2, o pozitie teoretica situata la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra, Ariel va avea drept misiune observarea planetelor temperate si a celor fierbinti, cu dimensiuni de la cele similare unui Super-Terra – asemenea planetei noastre sau mai mari – pana la giganti gazosi de talia lui Jupiter.

Pana in prezent, au fost inventariate peste 4.000 de exoplanete, corpuri ceresti orbitand in jurul unei stele alta decat Soarele.

Prima exoplaneta a fost identificata in 1995.

Telescopul Ariel va utiliza un spectometru in domeniul vizibil si infrarosu pentru a analiza amprenta chimica si profilul de temperatura al atmosferei unei exoplanete atunci cand aceasta ”tranziteaza” sau trece prin fata unei stele.

Ariel, care se va concentra pe o selectie de circa o mie de corpuri ceresti intr-o perioada de patru ani, va fi cea de-a treia misiune din cadrul ESA dedicata studiului exoplanetelor.

Cheops, lansata in decembrie 2019, este deja in curs de a caracteriza cateva dintre acestea, mai exact sa determine, spre exemplu, cu ajutorul altor instrumente, daca exoplaneta respectiva este gazoasa sau telurica.

Plato, care va fi lansat in 2026, se va concentra pe planetele telurice ce orbiteaza o stea similara Soarelui, intr-o regiune a universului asa-zisa ”locuibila”, adica acolo unde ar putea exista apa pe suprafata acestora.

Sursa: agerpres.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*