De ce s-a scufundat TITANICUL? Noua IPOTEZA lansata de specialisti in 2020!

Chiar si dupa 108 ani de la tragedia Titanicului, specialistii vin cu noi ipoteze asupra naufragiului in care au murit aproximativ 1500 de oameni.

Noua ipoteza ar sustine faptul ca o furtuna solara sau geomagnetica ar fi perturbat instrumentele de navigatie ale vasului de croaziera.

Mila Zinkova, specialist meteorolog afiliata Universitatii California din San Francisco, a studiat posibilitatea ca un fenomen solar sa fi perturbat echipamentele pachebotului. Studiul sau, publicat in revista „Weather”, se bazeaza pe marturiile supravietuitorilor. Multi dintre ei au relatat ca in noaptea naufragiului cerul era luminat de aurora boreala.

Cei care au avut sansa sa urce in barcile de salvare au povestit ca pe cer se vedeau „arcuri luminoase in forma de evantai”. Insa marturia cea mai importanta ramane fara indoiala cea a lui  James Bisset, secund pe „Carpathia”, prima nava care a sosit la locul tragediei pentru a oferi ajutor. In jurnalul sau de bord, ofiterul povesteste: „Nu era Luna, dar stralucea aurora boreala, razele sale tasnind de la orizontul nordic”. Fenomenul inca era vizibil la cinci ore dupa aceea, cand nava se apropia de Titanic: „Vedeam inca fasciculele verzi ale aurorei, în timp ce Carpathia se apropia de barcile de salvare ale Titanicului”, a scris ofiterul.

O perturbare a telecomunicatiilor?

Potrivit cercetatoarei Mila Zinkova, chiar daca fenomenul aurorei boreale este vestit pentru frumusetea sa, la fel de mult are capacitatea de a interfera cu diferitele instrumente magnetice si de telecomunicatii.

In fapt, aurora boreala este un spectacol datorat efectului pe care il are interactiunea activitatii solare cu campul magnetic al Pamantului.

In opinia meteorologului, o furtuna geomagnetica destul de puternica pentru a crea o aurora boreala ar fi fost suficienta pentru a perturba sistemele de navigatie de pe Titanic, inclusiv busolele, ceea ce ar putea explica intalnirea nefericita dintre nava si aisberg.

De asemenea, fenomenul s-ar putea sa fi perturbat mijloacele de comunicatie de care dispunea echipajul. Din multele mesaje telegrafice trimise pentru a cere ajutor, doar cateva au ajuns la destinatie.

Sursa: digi24.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*