Cum recunosti MASTILE NECONFORME! Chiar si un SPECIALIST se poate insela!

Mastile neconforme le gasim la tot pasul, prin toate magazinele mari, dar putini suntem cei care stim sa le deosebim de acele masti care respecta cu adevarat toate normele de etichetare si de calitate.

Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a facut controale, in perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, la 599 de magazine din tara, mari retaileri si lanturi de farmacii care vand masti de protectie.

Au fost verificate 35.180.666 de masti, in valoare 19.763.739 lei.

32.997.026 dintre acestea (peste 90%), in valoare de 19.459.353 lei, nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, potrivit raportului ANPC consultat de Agerpres.

31.931.598 de masti, in valoare de 12.740.657 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

725.448 de masti, in valoare de 3.152.544 lei, au fost scoase definitiv de la vanzare.

Printre neregulile constatate se afla lipsa totala sau partiala a elementelor de identificare si caracterizare, lipsa traducerii in limba romana, lipsa instructiuni de utilizare, lipsa mentionare compozitie material, lipsa declaratie conformitate, lipsa marcaj de conformitate CE.

ANPC a aplicat 668 de sanctiuni, din care 237 avertismente si 431 amenzi contraventionale in valoare de 2.908.000 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Printre companiile care au fost sanctionate pentru comercializarea mastilor neconforme se afla magazine ale marilor retaileri din tara – precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM -, dar si compania petroliera Lukoil Romania. De asemenea, raportul arata ca au fost amendate si marile retele de farmacii Help Net si Sensiblu, potrivit raportului ANPC.

Mastile neconforme care sunt retrase temporar de la vanzare sunt masti care au deficiente minore – de exemplu, nu sunt etichetate corect, a explicat Eduardt Cozminschi, presedintele ANPC, pentru Digi24.ro. Dupa aplicarea unei etichete corecte, mastile se intorc pe raft si pot fi vandute.

Mastile neconforme care sunt retrase definitiv de la vanzare sunt acelea care nu respecta normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificata de un organism autorizat pentru acest lucru in Europa), explica presedintele ANPC. Acestea nu se pot intoarce la vanzare.

Intrebat cum poate sti cumparatorul ce masca sa aleaga de pe raft, Eduardt Cozminschi a raspuns ca „e destul de greu pentru clientul obisnuit sa-si dea seama”, din cazuza multiplelor elemente care trebuie trecute pe etichete.

El spune ca este reponsabilitatea vanzatorului sa se asigure ca mastile respecta normele de etichetare si de calitate pentru a putea fi vandute si, daca vrea, se poate adresa ANPC pentru a obtine informatiile necesare.

Sursa: digi24.ro

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*