TOP 10 beneficii uimitoare ale CAFELEI

Hipocrate a spus: „Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana”. Aproape toti nutritionistii au acest citat postat undeva in biroul lor, probabil pentru a convinge pacientii ca o persoana foarte inteligenta a prezis cu mult timp in urma ca hrana ar putea vindeca corpul.

Cand majoritatea oamenilor vad acest citat, vizualizeaza o multime de ierburi, cereale integrale si alte alimente ce poarta denumirea generica de alimente „de carton” – hrana ce este buna pentru corpul nostru, dar nu si pentru papilele noastre gustative (papilele gustative pot fi instruite, apropo, sa se bucure de produse alimentare la care nu ne-am gandi in mod uzual).

1. Dar sigur nimeni nu se gandeste la o ceasca de cafea, nu?

Acest lucru se datoreaza faptului ca nu numai ca se bucura de o larga popularitate, dar este incontestabil faptul ca ea contine cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta globala. Si in timp ce o consum mare de cafea nu este recomandat pentru toata lumea, pentru unii dintre noi, ea poate fi chiar superalimentul secolului. Aici sunt noua motive pentru a incepe ziua cu aceasta bautura vindecatoare.

2. Poate reduce riscul de deces

Cu totii o sa murim in cele din urma, dar cafeaua pare sa prelungeasca momentul pentru persoanele cu anumite afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul, potrivit unui mare studiu din 2012. In fapt, studiul a constatat ca un consum mai mare de cafeau (trei sau mai multe cesti pe zi) inseamna un risc mai mic de deces, indiferent daca participantii au baut cafea cu cofeina sau decofeinizata. Rezultatele au fost similare cu un alt studiu amplu publicat in 2008.

3. Este de ajutor pentru sanatatea organelor reproducatoare

Domnilor, daca sunteti în cautarea unei bauturi care reduce riscul de cancer de prostata, doamnelor, daca doriti sa reduceti riscul de cancer endometrial, pastrati obiceiul de a consuma cafea! Un studiu din 2011 a constatat ca barbatii care consuma sase sau mai multe cesti pe zi reduc riscul de cancer de prostata cu 20%! Un alt studiu publicat in Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention a constatat ca femeile care beau mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc cu 25% mai mic de cancer endometrial.

4. Poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2

Un studiu 2012 a constatat ca un compus din cafea ajuta la blocarea unei substante din organism numita polipeptidul amiloid insular (IAPP-amilina) care ar putea avea un rol in dezvoltarea diabetului. Studii suplimentare au demonstrat ca consumul de cafea cu cafeina este legat de scaderea riscului de diabet, de asemenea.

5. Cancerul la ficat

Cercetatorii italieni au descoperit ca consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele rezultate sugereaza ca persoanele care beau trei cesti pe zi ar putea avea un risc de 50% mai mic.

6. Ajuta la protejarea creierului vostru

Bautorii de cafea au mai multe sanse sa reziste la instalarea dementei si a Alzheimerului mai tarziu in viata, conform unui studiu din 2009. Un alt studiu realizat pe sobolani a constatat ca doar mirosul de cafea a ajutat la reducerea stresului, care a fost asociat cu pierderea somnului. Deci, daca zambiti data viitoare cand va dati jos din pat sa mergeti spre ibricul de cafea, poate ca exista un motiv pentru asta!

7. Poate ajuta la recuperarea dupa o interventie chirurgicala la colon

Daca ati avut vreodata o interventie chirurgicala, stiti ca un mare semn de recuperare este recapatarea functiei intestinale. Un studiu a constatat ca consumul de cafea a ajutat la accelerarea acestui semn de recuperare in comparatie cu consumatorii de apa.

8. Este grozava pentru pielea ta

Consumul de cafea poate ajuta la indepartarea celei mai diagnosticate forme de cancer de piele! Un studiu in revista Cancer Research privind cofeina din cafea a demonstrat ca bautorii de cafea au avut un risc mai mic de a dezvolta carcinom bazocelular.

9. Poate ajuta la reducerea riscul de cancer oral

Desi studiile privind consumul de cafea si scaderea riscului de cancer sunt limitate, un studiu mare recent descoperit ca persoanele care beau patru sau mai multe cesti de cafea pe zi au avut un risc de 50% mai mic de deces datorat cancerului oral intr-un interval de timp de 25 de ani.

10. Poate ajuta la intarirea muschilor si a ADN-ului

Un studiu din revista Cell Metabolism a constatat ca cafeina a avut de fapt un efect similar asupra moleculelor de ADN ca exercitiile asupra muschilor (acum, acest lucru nu inseamna ca puteti sa opriti exercitiile). Studiul a analizat in mod special schimbarile de ADN ale muschilor la persoanele sedentare si a constatat ca efectele pozitive din cafea au fost similare cu efectele derivate din exercitiu. Factorul cel mai interesant in studiu a fost faptul ca aceste schimbari au fost observate destul de repede.

Anterior, am mentionat ca consumul ridicat de cafea nu este recomandat pentru toata lumea. In timp ce ati putea crede in mod automat ca pacientii cu probleme cardiace ar trebui sa evite cafeaua, studiile sunt relativ amestecate. De fapt, unele studii arata beneficiile consumului de cafea pentru pacientii bolnavi de inima. Deci, cine ar trebui sa consume cafea cu moderatie? Femeile insarcinate sau care trec prin tratamente de fertilizare in vitro ar trebui sa evite consumul de cafea. In plus, persoanele care sufera de insomnie sau depresie ar trebui sa limiteze consumul de cafea, de asemenea. Nu in ultimul rand, nu lasati copiii sa consume cafea decat atunci cand vor fi mari.

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*