TOP 10 beneficii pentru sanatate ale supei de rosii!

Rosiile au un continut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si alti compusi ce ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate.

Oamenii de stiinta afirma ca acesti nutrienti au capacitatea de a proteja impotriva bolilor complexe, inclusiv a bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Asadar, iata care sunt 9 dintre principalele beneficii ale supei de rosii:

1. Foarte hranitoare

Rosiile au un continut caloric relativ scazut, dar sunt pline de substante nutritive si bogate in carotenoizi – si anume licopen – furnizand aproximativ 80% din DV pentru licopen. Licopenul este pigmentul care le da culoarea rosie caracteristica si este responsabil pentru multe dintre beneficiile rosiilor pentru sanatate, avand in vedere efectul sau preventiv potential asupra diferitelor boli cronice. Interesant este faptul ca cercetarile sugereaza ca organismul absoarbe mai bine licopenul atunci cand este gatit. Caldura poate creste biodisponibilitatea sau rata de absorbtie, supa de rosii fiind asadar o sursa excelenta de licopen pentru organism.

2. Bogata in antioxidanti

Supa de rosii este o sursa excelenta de antioxidanti, inclusiv licopen, flavonoide si vitaminele C si E. Consumul de antioxidanti protejeaza impotriva unor boli cu raspandire larga: cancer, obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si boli cerebrale.

3. Previne aparitia cancerului

Datorita continutului ridicat de licopen, rosiile pot preveni aparitia cancerului. Oamenii de stiinta au inregistrat rezultate promitatoare in studiile efectuate, dar totusi licopenul nu este suficient de puternic pentru ca oamenii sa-l foloseasca ca medicament anticancer de la sine. In plus, noile studii arata ca licopenul are o capacitate antioxidanta, dar aceasta poate interfera insa cu chimioterapia si radioterapia.

4. Mentin sanatatea ochilor si a pielii

Betacarotenul si licopenul din rosii va pot proteja impotriva arsurilor solare prin absorbtia luminii ultraviolete (UV) pentru a creste apararea pielii impotriva daunelor provocate de UV. Cu toate acestea, desi cercetarile sugereaza ca acest lucru are unele beneficii pentru pielea dvs., acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa va modificati rutina obisnuita de protectie solara pentru ingrijirea pielii. Alimente precum rosiile care sunt bogate in carotenoizi si vitamina A pot beneficia si de sanatatea ochilor. Consumul de rosii a fost asociat cu un risc redus de degenerescenta maculara legata de varsta sau cu pierderea vederii care vine odata cu inaintarea in varsta. In plus, organismul converteste beta carotenul in retinol, un compus esential pentru vedere.

5. Imbunatateste sanatatea oaselor

Osteoporoza este o boala cronica caracterizata prin fragilitate si fractura osoasa crescuta. Este considerata una dintre cele mai importante complicatii ale postmenopauzei. Studiile arata ca licopenul joaca un rol esential in reglarea metabolismului osos prin cresterea densitatii minerale osoase, ceea ce reduce riscul de fractura.

6. Poate reduce riscul de boli cardiovasculare

Consumul ridicat de produse din rosii poate reduce nivelul colesterolului total si a colesterolului LDL (colesterolul rau), doi factori de risc majori pentru bolile de inima. Aceste efecte pot fi datorate continutului de licopen si vitamina C al rosiilor. In plus, carotenoizii din rosii pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala ridicata este un factor de risc pentru bolile de inima.

7. Poate creste fertilitatea masculina

Stresul oxidativ este o cauza majora a infertilitatii masculine. Cercetarile sugereaza ca administrarea suplimentelor de licopen poate fi un tratament potential pentru fertilitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca proprietatile antioxidante ale licopenului pot creste sansele de a produce un numar mai mare de spermatozoizi sanatosi.

8. Creste imunitatea

Supa de rosii are un continut ridicat in vitamina C si carotenoide, va poate stimula sistemul imunitar, fiind un remediu bun pentru raceala, poate ajuta la prevenirea racelii obisnuite si la reducerea duratei si severitatii simptomelor de raceala.

9. Usor de realizat

Avand atat retete calde cat si reci de supa de rosii disponibile online, va veti putea bucura de acest fel de mancare simplu si delicios pe tot parcursul anului.

10. Sanatate mintala

Sistemul nervos este foarte bine impulsionat datorita concentratiilor mari de cupru din supa de tomate.

Dar, in ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate a supei de rosii, aceasta poate veni cu cateva dezavantaje: pot fi un aliment declansator al bolii de reflux gastroesofagian si au un continut ridicat de sodiu. Asadar se recomanda consumul echilibrat de catre persoanele ce ar putea fi afectate de boala de reflux gastroesofagian sau de retentia de apa.

Sursa: healthline.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here