Protectie solara: sunscreen vs. sunblock: Care este diferenta dintre cele doua si ce varianta este mai buna?

Cel mai importtant lucru pe care ar trebui sa il luati la plaja este un produs pentru protectie solara. Dar, ce tip de produs sa alegeti? Daca va uitati pe etichetele produselor de protectie solara care se gasesc in farmacii, puteti observa ca exista doua tipuri de produse: sunscreen protection si sunblock protection.

Care este diferenta dintre cele doua si care dintre ele este mai potrivita? Iata ce spun specialistii in domeniu:

Subscreen vs. Sunblock: elementele de baza

Produsele tip sunscreen contin compusi chimici organici precum octil metoxicinamat, octil salicilat si alte filtre chimice care absorb radiatia UV si o transforma in caldura, care este apoi eliberata din piele.

Pe de alta parte, produsele tip sunblock contin compusi chimici anorganici precum dioxid de titan sau oxid de zinc care blocheaza fizic radiatiile UV. Deci, principala diferenta intre sunscreen protection si sunblock protection este legata de modul in care protejeaza pielea de radiatiile UV. Protectia solara tip sunblock este numita astfel deoarece efectiv blocheaza radiatiile UV formand un scut fizic, in timp ce o protectie solara tip sunscreen contine substante chimice care absorb razele UV inainte ca pielea sa poata face asta.

Exista de asemenea diferite metode de aplicare pentru sunscreen protection si sunblock protection. Protectia solara tip sunscreen functioneaza numai atunci cand este absorbita de piele, fiind necesara aplicarea ei prin frecare. Dupa aplicare, aceasta dispare complet.
Daca doriti sa va protejati complet de soare, puteti alege protectie tip sunblock care actioneaza ca o bariera fizica. Dupa aplicare, lasa o urma alba pe piele.

In general, produsele de protectie solara tip suncreen protejeaza impotriva radiatiilor UVA, care deterioreaza pielea, iar produsele de protectie solara tip sunblock protejeaza impotriva radiatiilor UVB, care provoaca arsuri solare. Dar, exista multe produse care indeplinesc ambele sarcini, protejand atat impotriva UVA, cat si impotriva UVB si, contribuind astfel, la prevenirea ridurilor si a arsurilor solare.

Aceste produse au efecte secundare?

Daca se folosesc in mod corect, produsele de protectie solara tip sunscreen ar trebui sa aiba efecte secundare minime. Cel mai important lucru in aceasta ecuatie este sa alegeti cel mai potrivit produs pentru tipul dvs. de piele, mai ales daca aveti o piele sensibila.

Care este mai eficient: un produs tip suncreen sau sunblock?

Pentru utilizarea ambelor tipuri de produse de protectie solara exista argumente pro si contra. Pentru persoanele cu piele sensibila sau afectiuni ale pielii, se recomanda in general produsele tip sunblock deoarece ingredientele din produsele tip sunscreen folosind reactii chimice, ar putea provoca iritatii sau o reactie alergica. Cel mai bun produs ramane cel care functioneaza pentru piele dumneavoastra si pe care doriti sa-l achizitionati si sa-l folositi.
Toate produsele de protectie solara si protectia solara vin cu un SPF (sun protection factor = factor de protectie solara). Specialistii in domeniu recomanda utilizarea unor produse cu SPF de cel putin 30, care blocheaza 97% din razele UVB.
De retinut sunt 2 aspecte:
– O valoare SPF mai mare de 30 blocheaza putin mai mult din razele UVB ale soarelui, dar nici o protectie solara nu poate bloca 100% radiatiile solare;
– Dermatologii recomanda utilizarea de produse cu SPF pe tot parcursul anului – nu numai in anotimpul cald sau cand soarele este afara (norii pot bloca unele raze UV, dar nu pe toate).

Sursa: health.com

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*