COVID-19, efecte negative asupra sanatatii mintale! Care sunt cele mai comune afectiuni psihice determinate de noul CORONAVIRUS!

In termen de 3 luni de la infectarea cu COVID-19, aproximativ 20% dintre pacienti au fost afectati de o problema de sanatate mintala – cele mai comune fiind depresia, anxietatea sau dementa – conform datelor din literatura de specialitate.

Riscul pacientilor care au fost infectati cu COVID-19 de a fi afectati de o boala psihica este dublu fata de a persoanelor care nu aveau COVID-19.

Personalul medical a suspectat inca de la inceputul pandemiei ca virusul COVID-19 a fost legat de procente mai mari de probleme de sanatate mintala.

Conform datelor recente dintr-un sondaj efectuat legat de acest subiect, s-a demonstrat ca persoanele diagnosticate cu COVID-19 prezinta de obicei o serie de boli psihice: anxietate, insomnie, depresie si tulburari de stres post-traumatic.

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mecanismele prin care acest tip de virus afecteaza nu doar mintea, ci si functia creierului, iar aceasta noua cercetare ajuta la stabilirea acestei legaturi.

Se pare ca virusul COVID-19 poate duce la aparitia unor probleme psihologice atat din cauza stresului pandemic, cat si a efectelor fizice ale bolii.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford si NIHR Oxford Health Biomedical Research Center au evaluat fisele din dosarele de sanatate a 69 de milioane de oameni din SUA si au inclus peste 62.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

In decurs de 3 luni, circa 6% dintre pacientii diagnosticati cu COVID-19 au dezvoltat pentru prima data o afectiune psihica, fata de circa 3,4% dintre pacientii care nu aveau COVID-19.

Altfel spus, pacientii care au fost infectati cu virusul COVID-19 au avut un risc dublu de a dezvolta pentru prima oara o tulburare de dispozitie sau anxietate.

O data cu inaintarea in varsta, s-a constatat ca are loc o crestere de pana la doua sau chiar trei ori a riscului de aparitie a dementei in randul pacientilor ce au fost infectati cu COVID-19.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au avut o tulburare psihica in anul anterior au avut un risc cu 65% mai mare de a se infecta cu COVID-19.

O boala noua, necunoscuta, care iti poate pune viata in pericol poate genera inca de la punerea diagnosticului declansarea unui nivel ridicat de stres si anxietate.

Aceasta este o boala noua ce a generat o pandemie la nivel global, fiind complet noua si cu efecte inca necunoscute pe parcursul vietii majoritatii populatiei in viata care s-a infectat cu COVID-19.

Va fi important de urmarit pe viitor modul de gestionare a amenintarii la adresa sanatatii, a stilului de viata si a schimbarilor sociale.

Primirea unui rezultat pozitiv la test implica izolarea persoanei in cauza ceea ce poate contribui la cresterea nivelului de anxietate si depresie.

In alte tipuri de boala, pacientii se pot sprijini pe cei dragi pe masura ce se recupereaza. Dar, in cazul infectarii cu COVID-19, majoritatea pacientilor stiu ca ar trebui sa evite transmiterea bolii catre cei din jur si, prin urmare, nu au acest tip de confort si sprijin.

Pentru persoanele ce dezvolta simptome moderate pana la severe, combaterea bolii in sine devine foarte importanta si stresanta.

Din cauza gravitatii potentiale a bolii, a noutatii bolii si a incertitudinii asociate in tratamentul acesteia si a izolarii implicate, diagnosticul si tratamentul COVID-19 au potential traumatic din punct de vedere psihic mai mare ca alte afectiuni medicale.

Multi pacienti cu COVID-19 suporta simptome care dureaza luni de zile si interfereaza cu viata lor de zi cu zi.

Acestia se numesc „transportatori cu distanta lunga”.

Medicii afirma ca este posibil sa dureze cateva luni revenirea completa la viata de dinainte de COVID-19 a persoanelor care au fost infectate cu acest virus, ceea ce poate duce la o serie de provocari: dificultati la intoarcere la serviciu, dificultati in capacitatea de ingrijire a copiilor sau dificultati de reluare a rutinei normale, de zi cu zi.

Sursa: healthline.com

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*