Adevarul despre manichiura cu gel si 5 moduri de o face mai sigura!

Daca sunteti pasionate de manichiura cu gel cu siguranta stiti ca unghiile cu gel au o stralucire aparte, ca manichiura efectuata cu gel rezista mult mai mult decat manichiura clasica sau cea cu oja semipermanenta si ca unghiile se usuca foarte rapid, in cateva secunde, datorita expunerii la lampa cu ultraviolete.

Oricat ar fi de frumoase si interesante unghiile cu gel, pe langa multiplele avantaje (demne de luat in considerare), exista si un mare dezavantaj si anume: procesul de uscare.

Uscarea unghiilor cu gel poarta numele tehnic de „intarire” si utilizeaza lcu raze ultraviolete, de tip UVA care duc la imbatranirea prematura a pielii si, in cazuri extreme, la aparitia cancerului de piele. Specialistii ne avertizeaza sa incercam sa limitam cat se poate de mult expunerea la UVA.

Expunerea cumulativa la radiatiile UV (UVA si UVB) pe parcursul vietii reprezinta cel mai mare factor de risc pentru cancerul de piele non-melanom. Se recomanda asadar sa ne expunem cat mai rar pentru a avea o expunere cumulativa cat mai mica si pentru a preveni riscul crescut de aparitia a cancerului de piele.

Este real ca procesul de uscare de la finalul realizarii manichiurii cu gel nu dureaza prea mult – este vorba de cateva minute pentru fiecare mana in parte – dar, acest tip de lampi emit radiatii de patru ori mai puternice decat soarele, avertizeaza specialistii in domeniu.

Organismele internationale (de exemplu Food and Drug Administration – FDA) recunosc pericolele potentiale, dar considera ca lampile cu ultraviolete folosite pentru uscarea unghiilor prezinta un risc scazut.

Nu au existat vreodata studii stiintifice de amploare privind incidenta aparitiei cancerului de piele la persoanele care beneficiaza de manichiura cu gel, dar, in 2009, in revista JAMA Dermatology, cercetatorii au facut legatura intre aparitia cancerului de piele pe mainile a doua femei care nu aveau antecedente personale sau familiale anterioare ale afectiunii si care au folosit ambele lampi cu ultraviolete pentru uscarea unghiilor cu gel.

Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam niciodata acest tip de efectuare a manichiurii si anume manichiura cu gel.

Uneori se poate alege acest tip de manichiura, la evenimente speciale din viata noastra de exemplu, dar nu in mod continuu, deoarece nu este chiar totul in regula cu acest tip de manichiura.

Trebuie sa se ia in considerare si urmatorul aspect: chiar daca se afirma ca se folosesc lumini LED si nu raze ultraviolete, de fapt spectrul luminii emise include radiatii UVA si/sau UVB.

Se recomanda o serie de masuri de precautie pentru a diminua efectele negative ale utilizarii lampilor cu ultraviolete si anume:
– Folositi protectie solara;
– Folositi manusi de protectie solara fara degete;
– Alegeti oja potrivita (care nu necesita un timp indelungat de expunere la UV pentru uscare);
– Evitati manichiurile cu gel daca aveti unghii slabe sau fragile.

Sursa: health.com

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*