Utilaje tehnologice folosite in laboratoarele de bucatarie

Pentru a stabili care este optimul in dispunerea utilajelor in spatiile de productie trebuie sa se tina seama de circulatia materiilor prime, mai ales de ordinea fireasca in care se succed operatiile din procesul tehnologic.

Utilajele tehnologice folosite in laboratoarele de bucatarie se clasifica in:
– utilaje pentru prelucrarea materiilor prime:
 Masina de curatat cartofi si radacinoase: se utilizeaza pentru spalarea si curatarea cartofilor si a radacinoaselor, in vedereaprelucrarii lor termice;
 Masina de tocat carne: se foloseste la maruntirea carnii;
 Masina menajera universala (robotul): executa un mare numar de operatii de prelucrare a unor materii prime, in vederea intrarii lor in fabricatie.
– utilaje termice:
 Masina de gatit cu combustibil gazos;
 Masina de gatit electrica;
 Hota de absorbtie a gazelor;
 Friteuza;
 Tigaia basculanta: este folosita pentru prepararea mancarurilor sotate, prajirea unor produse(chiftele, carnati), cat si pentru pregatirea unor mancaruri cu sos;
 Marmita (autoclava): este folosita la pregatireapreparatelor lichide (borsuri, creme, ciorbe, supe etc);
 Cuptorul;
 Gratarul;
 Rotisorul;
 Utilaje termice incorporate in ansambluri de pregatire (pentru realizarea unei economii despatiu in interiorul incaperilor de productie, o usurare a muncii, reducerea distantelor de parcurs dela un utilaj la altul si crearea posibilitatii de marire a gamei sortimentale de preparatece se ofera consumatorilor).
– utilaje si spatii frigorifice:
 Mobilierul frigorific prezinta o constructie speciala, fiind folosit pentru pastrarea si expunereapreparatelor de bucatarie si de cofetarie;
 Vitrina frigorifica pentru alimentatia publica este destinata prezentarii si conservarii in conditiioptime a preparatelor pentru consum;
 Dulapul frigorific este folosit pentru pastrarea diferitelor alimente perisabile;
 Camerele frigorifice sunt utilizate de un numar mare de unitati din alimentatia publica, deoarece au un volummare de depozitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here