ISTORIA RESTAURANTELOR! Cum au evoluat restaurantele de-a lungul timpului!

Restaurantele sunt atat de des intalnite si utilizate in zilele noastre, incat este dificil sa ne imaginam cum era viata de zi cu zi inainte de aparitia acestora.

Desi par ca exista dintotdeauna in orase, restaurantele (asa cum le stim noi azi), s-au modernizat foarte recent.
Au existat locuri unde se putea manca si inainte de aceasta modernizare a restaurantelor, dar meniul(ca modalitate de avedea ce poti manca), exista doar de 200 de ani.

Primele “restaurante” au aparut in Evul Mediu, sub forma tavernelor si a birturilor.
In mod obisnuit, tavernele serveau pe timpul zilei mancareobisnuita, la ore si preturi fixe.
Incepandcu secolul al XVI-lea, englezii apartinand tuturor claselor sociale incepeau din ce in ce mai des sa serveasca masa in oras.

Tavernele prezentau urmatoarele caracteristici:
– ofereau preturi fixe la mancare, vin, bere si tutun;
– serveau uneori ca loc de intalnire;
– la inceput serveau doarcafea, ceai si ciocolata, apoi au inceput sa serveasca si vin, bere si ocazionalmese calde;
– o alta atractie erau ziarele si revistele pe care puteai sa le citesti dimineata in drum spre serviciu;
– clientela era foarte variata (ca si acum).

Desi hanurile si tavernele exista din cele mai vechi timpuri, restaurantele in adevaratul lor sens au aparut abia in secolul al XVIII-lea.
Potrivit Cartii Recordurilor, cel mai vechi restaurant din lume este Sobrino de Botin, din Madrid,Spania, deschis in anul 1725 (si care exista si in zilele de azi).

Primul restaurant adevarat a aparut in Franta, in 1765 cand un vanzator de supepe nume Boulanger a deschis un magazin oferind ocazia celor care cinau sa-si aleaga felul de mancare.
Acesta a avut succes imediat si foarte repede in oras s-au deschis si alte mici restaurante asemanatoare.
La Grande Taverne de Londres este primul restaurant de lux care si-a deschis usile in Paris, in 1782 si a fost infiintat de catre Antoine Beauvilliers care a stabilit cele 4 lucruri esentiale intr-un restaurant de clasa: o camera eleganta,chelneri inteligenti, pivnita cu vin si mancare superba.

Restaurantele au devenit faimoase in Franta dupa Revolutia Franceza, atunci cand, dupa fuga
aristocratilor, in spate au fost lasati foarte multi servitori care stiau cum sa pregateasca feluri demancare excelente.
In acelasi timp, foarte multi provinciali au sosit in Paris, fara familii care sa legateasca. Astfel, cele doua clase sociale au fost unite si restaurantele le-au oferit provincialilor ceea
ce aveau nevoie.

In China, istoria restaurantelor incepe inca din secolul 11, in Kaifeng, capitala Chinei din
prima jumatate a Dinastiei Song ce avea o populatie de peste un milion de oameni si o cultura clara aospitalitatii, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea restaurantelor.
Restaurantele din acea vreme aveau oferte infunctie de diverse tipuri de bucatarie, marje de pret si cerinte religioase, iar oamenii comandaude pe meniuri scrise de mana.
Unul dintre restaurantele faimoase din acea vreme,Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House, creata in 1153, inca exista si in zilele de azi si este consideratunul dintre cele mai vechi restaurante din lume.

Sursa: SCOALA DE EXCELENTA IN INDUSTRIA OSPITALITATII „BELLA ITALIA” – Bucatar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here