TOP 10 MITURI despre CORONAVIRUS!

Cercetatorii au desfiintat cateva mituri apasatoare despre noul SARS-CoV-2, propulsate cu mare valva pe retelele sociale si in media de catre „marii internauti ai momentului”:

1. Virusul dispare la temperaturi ridicate

Din pacate acesta este doar mit nefondat, intrucat exista zone foarte calde in lume unde sunt infectii cu noul coronavirus. Specialistii spun ca este posibil sa fie o scadere a imbolnavirilor in lunile de vara, odata cu venirea caldurii, insa virusul nu va fi distrus si, in acelasi timp, problema se poate agrava din nou odata cu venirea sezonului de toamna.

2. Gerul poate ucide coronavirusul

Vremea rece nu poate afecta coronavirusul. Cel putin asa sustin cercetatorii. Temperatura corpului uman ramane la 36,5°C – 37 °C, indiferent de vremea de afara. Astfel, nu se poate spune ca frigul sau gerul elimina acest virus. Spalatul corect si frecvent pe maini cu apa si cu sapun este cea mai buna metoda de a te proteja de noul coronavirus.

3. Uscatoarele de maini distrug virusul COVID-19

Sunt aparatele profesioniste de uscat mainile eficiente in distrugerea Covid-19? Categoric nu, raspunde OMS. Aceste aparate nu au un efect de limitare a virusului. Contagierea poate fi oprita doar daca se foloseste dezinfectant sau apa cu sapun.

4. Coletele din China sunt infectate cu COVID-19

Oamenii care primesc pachete din China nu risca sa fie infectati. Din analizele anterioare, stim ca virusul nu supravietuieste pentru mult timp pe obiecte, cum ar fi plicurile sau coletele.

5. Vitamina C, medicament impotriva COVID-19

Vitamina C a fost propusa ca formula de tratament a infectiilor respiratorii incepand din anii 1930, dupa izolarea vitaminei C in 1928. Tratamentul cu vitamina C in cazul infectiilor respiratorii si a unor afectiuni severe a devenit popular in special in anii 1970, odata cu cercetarile efectuate de Linus Pauling, laureat al premiului Nobel. Totusi, numeroase teste efectuate in anii 1970 si in urmatoarele decade, au infirmat ipoteza lui Pauling, vitamina C nefiind o solutie, un panaceu universal in tratarea unor infectii respiratorii virale, a cancerului sau a bolilor de inima.

6. Mastile te feresc 100% de COVID-19

Mastile pot incetini raspandirea virusului, multe studii aratand cat de eficiente sunt pentru protectia personala, insa nu te feresc in totalitate de virus. Asta inseamna ca masca nu trebuie sa fie singura masura de precautie pe care o luam. Distantarea sociala, spalarea frecventa a mainilor si evitarea atingerii fetei pot contribui la reducerea raspandirii bolii.

7. Uleiul de susan poate sa blocheze patrunderea coronavirusului in organism

Nu, uleiul de susan nu nimiceste noul tip de coronavirus. Unii dezinfectanti pe baza de clor, solventii eterici, etanolul de 75%, acidul peracetic si cloroformul pot nimici virusul de pe suprafete. Totusi, acestea nu au niciun efect asupra virusului daca sunt aplicate pe piele sau sub nas. Dimpotriva, aplicarea acestora pe piele poate fi extrem de daunatoare.

8. Usturoiul este eficient impotriva noului coronavirus

Usturoiul este un produs sanatos, cu unele actiuni antimicrobiene. Totusi, nu exista date in urma izbucnirilor recente de coronavirus ca usturoiul a protejat oamenii de contractarea acestuia.

9. Virusul a fost creat in laborator

Nicio dovada nu sugereaza ca virusul este creat de om. SARS-CoV-2 seamana foarte mult cele doua coronavirusuri care au declansat focare in ultimele decenii si despre care am vorbit mai sus, SARS-CoV si MERS-CoV si toate cele trei virusuri par sa fi avut originea in lilieci. Pe scurt, caracteristicile SARS-CoV-2 se incadreaza in ceea ce stim despre alte coronavirusuri naturale care au facut saltul de la animale la oameni.

10. Consumul de alcool te tine departe de virus

Consumul de alcool nu te tine departe de virus. Mai mult, consumul frecvent de alcool creste riscul aparitiei unor alte probleme de sanatate.

About Traian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*